Utlandsstudier kan leda till drömjobbet
Är du sugen på att skaffa dig internationella erfarenheter, kunskaper och kontakter? Förutom själva utbildningen får du oftast bra kunskaper i det språk som talas i landet. För många svenskar har det faktum att de har bott utomlands varit bidragande till att de fick det jobb de har idag.
Förra året valde 27 000 svenska elever att studera utomlands. Fler och fler åker till Asien men västvärlden är fortfarande den vanligaste regionen. USA och Storbritannien är svenskars huvudmål för studier utomlands. Som nästvanligaste studieort i Europa har Barcelona seglat upp. De utländska utbildningarna är ofta gångbara i Sverige, men för vissa yrken krävs kompletteringsprov, till exempel läkare.
Hos CSN hittar du information om hur mycket studiemedel du får i olika länder. 20 veckor i Frankrike ger 48 000 i lån och 14 000 i bidrag plus max 27 000 i extra lån för skolavgifter. För Storbritannien är det något lägre. Drygt hälften läser samhällskunskap, ekonomi och juridik, 15% tenkiska inriktningar, 11% språk, 8% medicin och 5% naturvetenskap. De flesta svenska utlandsstuderande är 24-26 år, bara drygt 6% är över 30 år gamla. ut,utlands
Du kan åka utomlands och plugga genom Erasmus, via utlandsförmedlare eller själv söka direktkontakt med de skolor du är intresserad av.
Här hittar du mer information om hur du väljer skola och söker bostad samt mängder av recensioner, diskussioner, ansökningsdatum och antagningsregler. För Storbritannien är sista ansökningsdatum till många utbildningar redan den 15 januari.