Det är hög tid att tänka ut något bra nyårslöfte. Ska du träna mer, äta bättre, satsa mer på skolan eller hjälpa till mer hemma. Traditionen att avge ett nyårslöfte är över 4000 gammal. Enligt en undersökning som universitetet i Hertfordshire har gjort, bryter dock 78 % sina löften. Kanske är det för högt ställda förhoppningar eller inte tillräckligt genomtänkta mål. De som lyckas bäst är de som delar upp sina löften i delmål och belönar sig själva efter varje etapp som är uppnådd. I år ska jag vara snällare mot mig själv, är kanske ett realistiskt nyårslöfte.
Elisabeth Kubler Ross har forskat om åldrande och död och kanske kan hennes slutsatser vara till hjälp. Hon fann att det var tre frågor människor i livets slutskede ställde sig och avgjorde hur de upplevt sina liv: “Fick och gav jag kärlek?” “Realiserade jag min potential?” “Bidrog mitt liv till att världen blev lite bättre för någon?” Kanske är det bättre att tala om livslöfte än bara för ett år?
På YRMiS har vi förslag på några nyårslöften som är enkla att hålla och bra för din framtid!
- Se minst fem yrkesfilmer på www.yrmis.se i månaden och ta reda på mer om de du blir intresserad av.
- Var aktiv när det gäller att söka praktikplats i skolan och ta inte bara det som är enklast att fixa. Praktiken kan ge dig jättebra kontakter för sommarjobb och hjälpa dig att komma fram till vad du vill arbeta med – eller inte arbeta med. Svenskt Näringsliv har tagit fram bra material för dig som ska ut på praktik som du kan läsa mer om här.
- Du kan inte göra studiebesök på alla arbetsplatser som finns men du kan titta på minst en studiebesöksfilm påwww.yrmis.se i månaden.
- Tycker du att det är knepigt att få grepp om vad det innebär att jobba, hur man får jobb, hur man startar eget, vad det finns för anställningsformer och hur man ska tänka inför framtidens arbetsmarknad? Be vägledaren eller en lärare att boka in en föreläsning med någon av oss på YRMiS.
- Vill ni ha en film om er gymnasieskola – kontakta YRMiS så fixar vi det!
Gott Nytt År!