Praktik hjälper arbetsgivare att rekrytera rätt personal

delpanel_jkp_webbI tisdags ordnade YRMiS ett frukostseminarium i Jönköping om kompetensförsörjning och praktik. Tidigare i år arrangerade vi ett möte i Stockholm på samma tema. Att i en panel låta såväl elever, arbetsgivare och personer som representerar “makten” få diskutera hur arbetsgivare ska kunna hitta rätt kompetens och hur elever ska få en chans att välja rätt från början har visat sig vara ett mycket givande och uppskattat koncept. Allt för ofta talar vuxna proffstyckare om vad dagens ungdom tycker. YRMiS låter ungdomarna uttrycka sig med egna ord – i första person.

Mötena är välbesökta och publiken har varit engagerad och tagit en synnerlig aktiv del i debatten. Vill er kommun att YRMiS ska hjälpa till med att få upp frågorna på agendan på en arena som får alla inblandade parter att ta konkreta steg mot en ökad samverkan mellan skola och näringsliv, kontakta oss!

I Jönköping är knappt 13 000 personer arbetslösa. Ungefär en fjärdedel av dessa är ungdomar. Staten lägger ut stora belopp på omskolningar för de som inte valde rätt från början. Att byta gymnasieprogram och behöva gå om ett år är ett misslyckande för unga och det kostar kommunen 100 000 kronor per elev. Svenska företag bromsas i utvecklingen på grund av bristen på rätt kompetens och får tacka nej till ordrar. Kompetensförsörjningen kan förbättras med hjälp av bland annat praktik. En elev kan inte lära sig i skolbänken vad det innebär att arbeta på olika företag inom olika yrken.

kappahl200x200– De flesta i personalstaben hos KappAhl är före detta praktikanter, sade Linda Wiltander som är butikschef i Gisslaved. Linda började själv som praktikant på golvet med att putsa speglar och blev nyligen utsedd till årets butikschef i hela Sverige. Hon fortsätter: – Praktikanter är upplärda och vet vad som förväntas av dem. Att de får känna sig som en i gänget är så viktigt. Det är inte betungande när vi delar på ansvaret för att sätta in praktikanten i olika arbetsuppgifter men vi vinner på att få testa om personen passar in i vår organisation.

Elever vet för litet om olika yrken och hur arbetslivet fungerar
Fastighetsbranschen behöver anställa 3500 personer inom ett år, 7000 på sikt. Vet högstadieelever i Jönköping om detta? Vet de var efterfrågan på arbetskraft kommer att vara som störst? Varannan flicka som föds i Sverige i år förutspås få fira sin 100 årsdag. Det lär kräva en rejäl tillströmning av personal inom vård och omsorg när vi lever allt längre. Lärarbristen är akut och i Jönköping skriker IT- och teknikbranschen efter kompetens samtidigt som över 12 000 personer går arbetslösa. Många ungdomar har en bild av att jobben inom industri- och teknik är smutsiga, delvis baserat på föräldrarnas bild av hur den branschen var förr. Skolan lever ofta i sin egen lilla värld där arbetsmarknadskunskap och studie- och yrkesvägledning är satta på undantag. Yrken som fanns försvinner, yrken förändras, många yrken idag fanns inte för tio eller ens fem år sedan. Vilka yrken som kommer att finnas om 20 år vet ingen exakt, men vi kan förbereda dagens unga på framtiden och berätta om vilka branscher som kommer att växa på grund av teknikutveckling, klimatförändringar och globalisering.

Många lärare är noga med att få lektionstid till sina egna ämnen, arbetslivskontakter finns sällan tid för. Om missmatchen ska minska måste dagens unga på ett tidigt stadium få mer insikt i olika yrken och vilka möjligheter som finns på arbetsmarknaden. Ska ungdomar bo kvar i Jönköping, flytta tillbaka till stan eller flytta hit måste de få reda på vilka arbetsgivare som finns, vad de erbjuder och efterfrågar och hitta ett jobb de trivs med. Annars kommer fler och fler flytta till Norge där det är lätt att få jobb och tjäna bra.

Praktik ledde till yrkesval
Sonja Yalda som läser hotell- och restaurantprogrammet och Eric Martinsson som går tredje året på bageriprogrammet bekräftade på seminariet att deras praktik har påverkat deras yrkesval. Sonja ville tidigare bli veterinär, gjorde PRAO på dagis men brinner nu för hotell- och restaurantbranschen och målet är att bli flygvärdinna. Eric siktar på att bli konditor.

– Praktik är otroligt viktigt, man inser vad som krävs när man jobbar på riktigt med tidiga mornar och stora maskiner som inte förekommer när vi går i skolan, sade Eric.

NCC tar gärna in praktikanter som får testa alla moment. Oscar Henriksson gjorde själv praktik på företaget samt på två mindre byggföretag under sin utbildning. Idag är han personalansvarig och tar själv hand om praktikanter.

– För oss är det ett suveränt sätt att inspirera ungdomar om de kompetenser vi efterfrågar. Vi får också en chans att visa upp oss som arbetsgivare, berätta hur det är att jobba här, vilka karriärvägar som finns och att vi är en möjlig arbetsplats i framtiden, sade Oscar Henriksson. Det är vårt ansvar att ge dem så bra chanser vi kan så att de känner sig säkra på att de vill jobba inom branschen.

Betydligt fler i arbete efter praktik

Håkan Gustavsson, chef för Arbetsförmedlingen i Jönköping, berättade att av 169 arbetslösa som fått praktik har knappt 50 idag en anställning. Håkan Gustafsson beklagade dock kommunens neddragning på vuxenutbildningen, när arbetsgivare efterfrågar kompetens som just Vux skulle kunna ge arbetslösa.

1490378_520_292– Så gott som alla prognoser från olika institutioner missbedömde konjunkturen vilket bidrog till att både staten och många kommuner drog ner på budgeten, sade Peter Jutterström, ordförande i Utbildnings- och Arbetsmarknadsnämnden i Jönköping. Att vi sedan stod med 60 % fler sökande till vuxenutbildningarna hade vi inte kunnat drömma om. Vi hade helt enkelt inte pengar för att tillgodose dessa men problemet är under lupp för att förbättra situationen.

Företagare som deltog i mötet efterlyste mer öppna dörrar i skolorna och representanter från olika skolor hoppades att få komma i kontakt med fler arbetsgivare i kommunen. Näringslivsenheten tog med sig detta och ska försöka stimulera denna matchning på ett konkret sätt.

Moderator för paneldiskussionen var Camilla Littorin, näringslivschef i Jönköping. Seminariet arrangerades på Elite Stora Hotellet av Destination Jönköping och YRMiS.


Paneldeltagare:

Sonja Yalda, elev i tredje ring på hotell- och restaurantprogrammet på Bäckadals gymnasiet
Eric Martinsson, elev i tredje ring på bageri- och konditoriprogrammet på Praktiska gymnasiet
Linda Wiltander, butikschef på KappAhl i Gisslave
Oscar Henriksson, personalansvarig NCC i Jönköping
Håkan Gustavsson, chef på Arbetsförmedlingen i Jönköping
Peter Jutterström, ordförande i Utbildnings- och Arbetsmarknadsnämnden

Moderator: Camilla Littorin, näringslivschef i Jönköping

Du gillar kanske också...