Vill du arbeta med internationella frågor?

fnIdag firar många skolor FN-dagen, i synnerhet de gymnasier som är FN-certifierade. Att ha världen som arbetsfält är en framtidsdröm för många och intresset för globala frågor ökar. På flera håll är elever uppklädda i kostym som FN-delegater med ett enormt driv för internationella frågor. Är det en framtid som lockar dig? YRMiS har tips om vägen ut i världen.

FN-skolor – en introduktion på gymnasiet
Svenska FN-förbundet certifierar skolor med internationell profil och samaretar med lärare och elever som vill fördjupa sin kompetens i globala frågor. Skolan får ett grundpaket med tjänster och produkter, däribland pedagogisk vägledning, lärarfortbildning och undervisning på globala teman.

Hos Svenska FN-förbundet finns all information om hur ni ansöker för att bli en certifierad FN-skola.
Här är en förteckning med en karta och adresser där du hittar alla certifierade FN-skolor idag.

Högskoleutbildning, språk och erfarenhet
För att få jobb inom FN krävs oftast högskoleutbildning på magisternivå där “studier relaterade till utveckling” premieras: Medicin, eknomi, politik, sociologi, samhällsvetenskap, statistik, internationella relationer, juridik, statskunskap, teknik och IT. Internationell erfarenhet är en fördel liksom goda språkkunskaper.

Få in en fot!
Praktikplatser finns utlysta på hemsidor hos FN:s olika organ, program och organisationer. Många kräver att man studerar på högskola, ofta men inte alltid på magisternivå. Det finns stipendier att söka för praktikplatser, bland annat olika varianter hos SIDA. Ett annat sätt att komma in i FN:s värld är att gå något av de program som riktar sig mot unga akademiker och som administreras av SIDA. För många är JPO-programmet (Junior Professional Officer) det första steget in i FN. Andra som har gått JPO går vidare till organisationer som till exempel Världsbanken.

sidaHär hittar du information om SIDA:s stipendier.
Här finns information om JPO-programmet.

Globalportalen och Forum Syd finns tjänster och praktikplatser utlysta från olika biståndsorganisationer inklusive Svenska FN-förbundet.

 

UD, EU och Rikspolisstyrelsen
Utrikesdepartementet ger också stora möjligheter att arbeta med internationella frågor.  Sveriges regering verkar för att fler svenskar ska anställas i internationella organisationer.

Sekreteriatet för internationell rekrytering (SIR) på UD arbetar med SIDA för att öka den svenska närvaron i organisationerna. Fokus ligger på strategiska befattningar i de organisationer som är särskilt viktiga för Sverige. Inom FN gäller det UNICEF, UNHCR, WFP, UNDP, UNEP och FN-sekreteriatet. Även OECD, WTO och de internationella utvecklingsbankerna är viktiga. Det går bra att registrera sitt CV i SIR:s Kandidatbank. Rekryteringen till en del andra utlandsuppdrag sköts av Folke Bernadotteakademin. Rikspolisstyrelsen rekryterar personal till internationellt polisiärt arbete.

Här kan du prenumerera på UD:s Nyhetsbrev om internationella jobb (scrolla till nästan längst ner på sidan).

euDe som vill arbeta inom EU och har en högskoleutbildning kan söka till EU:s antagningsprov. Även de utan högskoleutbildning med gymnasieutbildning och arbetslivserfarenhet har möjlighet att söka till ett annat antagningsprov för jobb inom EU inom den sk AST-kategorin. Med ett antal års yrkeserfarenhet och expertkunskaper inom ett visst område kan du söka tjänster direkt. Det går också bra att söka praktikplatser inom EU. Mycket information om jobb och praktik inom EU hittar du här.

Du gillar kanske också...