Bli brandman – rädda liv!

100504 -Stockholm / Foto: Johan Eklund / Kvinnliga brandmän på SödertörnDrömmer du om att rädda människoliv och hindra olyckor? Gillar du att lösa uppgifter tillsammans med andra? Då är brandman ett yrke för dig!

– Man får hjälpa människor i svåra situationer, det får i alla fall mig att sova gott om natten, berättar Åsa Jansson om sitt jobb. Hon är brandman i södra Stockholm.

Brandmän räddar liv. Ibland på dramatiska sätt under stor tidspress: de släcker bränder, skär upp bilvrak efter krockar och dyker i vattnet när någon håller på att drunkna.

Men det bästa sättet att rädda liv är att se till att olyckorna aldrig händer.

Det är vad dagens brandmän gör under en allt större del av sin arbetstid. De är ute på förskolor och berättar för barnen hur de ska bete sig om det börjar brinna, de kontrollerar att det finns fungerande nödutgångar på musikklubbar och de rör sig bland besökarna på gatufester för att prata säkerhet.

Jobbet är utåtriktat och passar den som tycker om att träffa människor och gillar omväxling.

– På morgonen vet man aldrig vad som ska hända under arbetsdagen. Man kan ha en grov plan men man vet aldrig om det blir så, man vet inte när det kommer larm, säger Åsa Jansson.

Många har för sig att den som är störst och starkast är den bästa brandmannen.

Så är det inte. En brandman behöver visserligen vara vältränad och ha god kondition, men han eller hon använder hjärnan mer än musklerna och arbetar alltid i lag med andra.

– För att bli en bra brandman måste man vara lite nyfiken och man måste kunna jobba tillsammans, tycker Fredric Lundqvist, brandman i Luleå.

Jobbet blir mer effektivt om de som ingår i laget kan tillföra olika kompetenser. För att kunna öka säkerheten i hela samhället behöver räddningstjänstens personal ha en blandad bakgrund. Det är bra att allt fler kvinnor söker sig till yrket och att fler personer kan språk och har kunskap om många kulturer.

bm_MG_5690Nikola Obradovic är brandman i Skåne och är mycket nöjd med sitt val av yrke.

– Man känner att man gör skillnad i samhället och kan hjälpa medborgarna, säger han.

Läs mer om brandmannautbildningen Skydd mot olyckor, SMO

https://msb.se/sv/Utbildning–ovning/Utbildning/Skydd-mot-olyckor/Om-utbildningen/

SMO är en tvåårig eftergymnasial utbildning. Efter att ha gått SMO kan du arbeta med risk och säkerhet på andra sätt än som brandman, till exempel som brandskyddsansvarig eller säkerhetssamordnare på ett företag.

 
Text: Annika Lindqvist, MSB
Foto: Johan Eklund. Rättigheterna till bilderna tillhör MSB.

Du gillar kanske också...