Snabbguide om studiebidrag
Ska du börja på gymnasiet till hösten är det bra att känna till vilka bidrag du kan få och hur du söker dem. För alla som är under 18 år betalas studiehjälpen ut till någon av dina föräldrar eller båda. Utöver det vanliga studiebidraget går det också att få inackorderingsbidrag för dig som studerar på annan ort och extra bidrag beroende på din familjs årsinkomst.
1050 kronor per månad
Studiehjälp får du om du studerar på heltid. Du måste delta i all verksamhet som ingår i utbildningen om du inte har giltiga skäl att utebli. Vissa kan dessutom få Extra tillägg på 285, 570 eller 855 kronor per månad beroende på din familjs ekonomi. Går du på en skola på annan ort kan du få inackorderingstillägg på 1 190 – 2 350 kronor per månad. Hur mycket du får beror på hur långt det är mellan skolan där du går och ditt föräldrahem.
Fyra månader på hösten och sex på våren – om du inte skolkar
För att få studiebidrag och eventuellt extra tillägg för tio månader måste du studera på heltid under minst nio månader under läsåret. Om du skolkar får du inte ut den tionde månadsutbetalningen.
Vilka skolor är godkända?
Du som är under 20 år kan få studiehjälp till och med vårterminen det år du fyller 20 om du pluggar på
- gymnasieskola
- folkhögskola (förutom fritidsledarprogrammet och vissa påbyggnadsutbildningar)
- komvux
- vissa andra skolor som är statliga, får statsbidrag eller annat offentligt bidrag eller som står under tillsyn av staten
Skolk ger varken pengar eller kunskap
Är du borta mycket från skolan utan giltig anledning räknas det som skolk. Det får bland annat som följd att du kan bli av med studiebidraget. Som giltig anledning däremot räknas till exempel om du fått ledigt eller varit sjuk.
Skolan rapporterar skolk till CSN, Centrala Studiestödsnämnden, som stoppar utbetalningarna av studiebidraget. När skolan meddelar CSN att du slutat skola, har du rätt till studiebidraget igen. Har du fått för mycket pengar, som du inte har rätt till för att du har skolkat, måste du betala tillbaka dem.
Studiebidrag kommer automatiskt
Studiebidraget behöver du inte ansöka om, om du ska studera i Sverige. Extra tillägg och inackorderingstillägg måste du däremot ansöka om. Är du utländsk medborgare måste du ansöka om grundläggande rätt till svenskt studiestöd.
Vill du veta mer om studiebidrag har du en enkel snabbguide här.