Biodlare: Jobbet som räddar världen
Vi vet tillräckligt om binas betydelse för mänskligheten för att avgöra att bidödligheten är en katastrof. 75 % av den odlade mat vi äter kommer från pollinerade växter. Utan bin kommer frukt och grönt-avdelningar i alla affärer se väldigt skrala ut, med allt från avokado till äpplen utgående ur sortimentet.
Men det finns hopp! Med distansutbildningar inom biodlaryrket kan vi faktiskt göra något åt problemet. Biodlare är en växande yrkeskår i Sverige. Det går att ha både som heltidssyssla och som komplement till andra inkomster, och att ha sysslat med bin tidigare är inget krav för att gå utbildningen. Det är också brist på närodlad honung i Sverige, så det är en uppskattad vara att sälja. Företag kan till och med sponsra biodlingar, och dessutom få behålla honungen!
Men hur är det att vara biodlare till yrket? Och hur ser framtidsmöjligheterna ut?
Bin behöver tre saker för att klara sig: Någonstans att bo, något att äta och någon som tar hand om dem. En bikupa kan vara gjord av plast eller trä och består av lådor fulla med ramar där bina bygger sina vaxceller. Olika delar av kupan har olika funktioner. I vaxkakorna förvarar bina honungen som ska utgöra maten för vintern, men eftersom människor samlar in honungen ger biodlaren sina bin sockervatten att äta under vintern istället. Vaxkakorna är även barnkammare där nya bin föds.
Bin tycker om flera olika växter (mångfald är alltid bäst!) och det är bra att rikta in sig på arter som blommar vid olika tider på året för att ge bina en konstant tillgång på mat. Hassel, al och tussilago är de tidigaste pollenleverantörerna under våren. Sälg brukar klassas som en skräpväxt, men biodlare uppskattar den då den också erbjuder vårmat för bina. Under senvåren och sommaren kommer hallon- och blåbärsblommor, samt fruktträd. Till och med växter som vi annars brukar se som ogräs, som blåklint, maskros och klöver är enormt uppskattade av bin! Rallarros och ljung tillhör de senare arterna som blommar och ger därför bin något att samla även inför den kommande vintern.
Att vara biodlare är ett lågintensivt jobb och tar ca 20 timmar om året. Man behöver inte ha en egen gård för att ha bin, även om man givetvis måste ha tillgång till olika växter så att bina har något att äta. Egenodlad honung är alltid en populär present att ge bort och dessutom uppskattad av lokala mataffärer att ha i sitt sortiment. En biodlare behöver lite redskap för att kunna sköta sitt jobb. Den heltäckande overallen med den karakteristiska bislöjan eller bihatten skyddar mot stick, och handskar behövs också för att kunna arbeta runt kupan. En rökpust som lugnar bina hjälper när kupan måste öppnas och en kupkniv är till stor hjälp för att hantera ramar och bivax.
Att ta hand om bin handlar om mer än att bara hålla efter dem och samla in honungen. Det behövs snickare som kan tillverka kuporna, och så givetvis forskare för att undersöka vidare användningsområden från de produkter bin ger. Dessutom behövs mediepersonligheter som kan uppmärksamma yrket och sprida entusiasm. För det finns få arbeten där man har sådan direktkontakt med naturens gång och årstidernas skiftningar som biodling. På Biodlarnas hemsida kan man också läsa om en kvinnas berättelse om hur lönsam hennes biodling blev.
Den absolut viktigaste anledningen till att odla bin måste dock vara detta enkla faktum: Vår planet behöver det. Vi behöver det. Utan pollinerade frukt- och grönsaksodlingar går vi en ytterst osmaklig och grå framtid till mötes.