Det ser ljust ut för framtidens ingenjörer!

manmedkartaMan kan säga att det finns två olika typer av ingenjörer. En civilingenjör motsvarar 300 högskolepoäng, alltså fem års studier, och involverar höga kunskaper i teknik. Civilingenjörer är uppfinnare medan en högskoleingenjör fokuserar mer att förbättra redan tillgänglig teknik.  Där är utbildningen bara tre år och mer praktiskt inriktad. (Se staplarna nedan för skillnader mellan de olika programmen!) Högskoleingenjörer och civilingenjörer kan arbeta tillsammans på många projekt.

Högskoleingenjörsutbildningen finns på 23 högskolor och universitet i Sverige. Inriktningen kan vara maskinteknik, produktutveckling, logistik och bygg men du måste bestämma dig innan du börjar utbildningen. Examensarbetet på 15 poäng kan göras på skolan, ett företag eller utomlands. Civilingenjörsutbildningen finns på tolv högskolor och universitet. Matematiken står mer i fokus här och du får även behörighet att forska efter avslutat utbildning.  Vad sägs om att utveckla nanoteknik eller komma på den senaste trendprylen som alla måste ha?

hgskoleingenjrstapel

civilingenjrstapel

Bilder från ingenjorsvagen.se

Behörighet för att kunna studera till ingenjör varierar något från skola till skola. Exempel: Till Elektroingenjörsprogrammet på Chalmers krävs grundläggande behörighet, samt godkända betyg i Fysik B, Kemi A och Matematik D, eller Fysik 2, Kemi 1 och Matematik 4. Någon kombination av dessa tre är bra att ha i bakfickan när du söker oavsett skola och inriktning. Detta gäller även program för att bli civilingenjör.

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer rekommenderar att man begär minst 30 800 kr/mån som civilingenjör, och 29 000/mån som högskoleingenjör. Dessa rekommendationer gäller för anställningar med kvalificerade arbetsuppgifter för ingenjörer.

Som ingenjör är du problemlösare. Det är viktigt att tänka kreativt och uppfinningsrikt, och du är även expert på teknologi i ditt valda område. Ingenjörer bygger broar, både över hinder och mellan människor!

Beroende på inriktningen skiljer Arbetsförmedlingens prognos sig lite åt när det gäller ingenjörsyrket, men oavsett vad man väljer ser arbetsmarknaden bra ut. De som specialiserar sig på elektronik, kemi eller maskin har goda chanser då få utbildar sig till yrket och efterfrågan blir större och större. Även i framtiden ser det ljust ut.

Jämför olika skolor på Studera.nu

Mer om ingenjörsyrket

Du gillar kanske också...