Saga Björlingsson, undersköterskestudent: – Jag vill till nästa katastrof
Stockholm växer. I och med att befolkningen ökar kommer utbildad personal inom vård och omsorg
att behövas ännu mer, både i huvudstaden och i övriga landet. ”VOCSTHLM” är en kvalitetssäkrad gymnasieutbildning som inte bara är yrkesförberedande utan även ger behörighet till högskola.
Undersköterskeyrket uppfattas inte av alla som så glamoröst, men man är guld värd på sin arbetsplats och uppskattad oavsett var man hamnar.
– Det var en av sakerna som fick mig att söka, säger Olle Håkansson, förstaårselev påVOCSTHLM. Man känner att man behövs och att det är ett viktigt jobb, till skillnad från att sitta på kontor hela dagen.
Han läser Vård och omsorg i förberedelse för polishögskolan. Det är nämligen inte bara framtida vårdpersonal som kan dra nytta av en bred men inriktad utbildning. Att lära sig bemöta människor och kommunicera på bra sätt är viktigt i många yrken.
– Det är flera stycken i klassen som funderar på polis, brandman eller sjuksköterska, berättar Olle Håkansson. Jag tycker det är roligt med den praktiska biten.
Skolan har en simulerad sjukhusmiljö där eleverna får ta del av olika scenarion. Bland annat får de lära sig att mäta blodtrycket. På programmet står också kurser i psykologi och psykiatri, och etik och människans livsvillkor.
– Men de medicinska lektionerna är roligast, säger Wanda Nilbring, årskurs 2. Man får verkligen lära sig om sig själv.
Hon och klasskompisen Saga Björlingsson berättar att man kan fascineras över sig själv och kolla på sina egna händer under lektionen.
– Man kan också bli lite nojig och tro att man har alla sjukdomar de går igenom på lektionen, säger Wanda Nilbring.
– Och det är lite svårt att berätta för släkt och kompisar om allt man lär sig, för man tycker allt är så intressant och de blir nästan lite trötta på en, inflikar Saga Björlingsson.
Då programmet är yrkesförberedande kan man kasta sig direkt ut i arbetslivet efter studenten.
– Vi har sexton veckors arbetsplatsförlagt lärande, eller APL. Samarbetet mellan oss och arbetsplatserna är starkt, säger Aisha Amin, samordnare för VOCSTHLM.
Samarbete med Japan inom två år
Eftersom Olle Håkansson bara har gått programmet sedan i höstas har han mycket att se fram emot.
– Jag hoppas att jag kan bli en av dem som får åka till Frankrike nästa år, säger han.
Skolan har ett väl utvecklat samarbete med Lycée Privé Chalonnais, en skola i Bourgogne, Frankrike. Det var helt nyligen som tio franska elever åkte hem från att ha tillbringat fyra veckor på Kungsholmens västra gymnasium. De fick tillfälle både att studera och att göra APL på Stockholms sjukhem. I oktober 2015 är det dags för de svenska eleverna att besöka Bourgogne.
Kungsholmens västra gymnasium har också ett utbyte med Hamdard University i New Delhi, Indien.
– Snart kommer vi också ha en kollaboration med en skola på Malta, säger Aisha Amin. Och i framtiden, inom två år, inleder vi ett samarbete med Japan.
Resande har stort inflytande på eleverna. Drömmen för både Wanda Nilbring och Saga Björlingsson är att resa efter studenten.
– Jag kommer nog jobba som undersköterska ett år för att ha råd med resan, säger Wanda Nilbring. Sen vill jag nog vara volontär.
– Jag ska också resa, säger Saga Björlingsson. Drömmen är Läkare Utan Gränser. Man vill vara där det händer och hjälpa utsatta.
När de blir tillfrågade om de har några särskilda önskemål på ställen de skulle vilja besöka vet de inte riktigt.
– Det är svårt att veta var nästa katastrof händer, säger Saga Björlingsson leende.
På VOCSTHLM är man väldigt glad över att eleverna får komma ut till en arbetsmarknad som skriker efter elevernas kompetens.
– Vi har målmedvetna ungdomar här, säger Aisha Amin, de vill hjälpa andra. Efter avslutad utbildning går ca 50% av eleverna direkt ut i arbete och ca 50% väljer att läsa vidare på högskolenivå.
– Det är också väldigt roligt att vi börjar få in fler killar på programmet, säger hon. Tidigare har det varit en utbildning som mest lockat tjejer.
– Vårt mål är att fler killar ska se de möjligheter som Vård- och omsorgsprogrammet ger inför en yrkeskarriär inom Vård- och omsorg eller som en språngbräda till högre studier, t.ex. polis, sjuksköterska, brandman, lärare, sjukgymnast, läkare.
Skolan kommer ha öppet hus den 21:a januari, och nu efter jul sätter förberedelserna igång för att det ska bli så bra som möjligt.
– Kan du skriva att alla är välkomna? frågar Aisha Amin. Precis alla.