Arbetsmarknaden skriker efter förskollärare
Förskollärare arbetar för det mesta med barn som är mellan ett och sex år gamla, men kan även arbeta i integrerad verksamhet med barn som är mellan sex och nio år. De flesta jobbar inom kommunen, men privat- och enskilda skolor som till exempel föräldrakooperativ är också arbetsgivare för förskollärare. Barnskötare får arbeta på en förskola med att sköta om barnen, men det är förskolläraren som har ansvar för utbildningen, och varje förskola ska ha minst en legitimerad förskollärare.
Förskolan är den plats där de flesta barn får sitt första sociala sammanhang utanför hem och familj. Barnet får förutom åldersanpassade pedagogiska övningar också en utbildning i hur man förhåller sig till andra barn, det sociala spelet. Det är en viktig del i utvecklingen. Barnet får också ta det av uppgifter som utvecklar hens fantasi och ofta leka sig fram till kunskap. Barnets nyfikenhet uppmuntras och de bör få prata om vad de har upplevt och känner. En lärare för barn i den åldern har också god kontakt med föräldrarna och ibland även med andra pedagoger eller kurator för att främja barnets utveckling
Förskollärare är en av fyra lärarexamina som finns idag. Utbildningen tar 3,5 år (210 högskolepoäng) och finns på 20 universitet och högskolor i Sverige. Det krävs grundläggande behörighet, samt Naturkunskap 1b/1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 el. Grundläggande behörighet plus Engelska B, Naturkunskap A och Samhällskunskap A. Det finns olika inriktningar och olika skolor har varierande profiler. Ämnesinriktningen väljs under utbildningen. Det ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFL) på en förskola och man ska även skriva ett examensarbete som är relevant för vetenskapen inom förskolläraryrket.
Vissa förskolor har en speciell inriktning, som Montessori, Waldorf eller Reggio Emilia. Dessa kräver en särskild utbildning. Efter tillräcklig yrkeserfarenhet kan man själv bli ansvarig för en skolenhet, som rektor eller förskolechef.
Medelinkomsten för en förskollärare ligger på ca. 26 000 kr/månaden. Eftersom bristen är påtaglig i hela landet, särskilt i storstäderna, är det ett ypperligt tillfälle att löneförhandla och en anställning för en nyexaminerad förskollärare är närapå garanterad.
Som förskollärare får man chansen att tänka i nya banor och vara kreativ. Av en bra pedagog krävs givetvis ett intresse för barn och utbildning. Dagarna kan vara långa och en stor barngrupp kan vara en stressig miljö, alltså bör man ha tålighet för det. Ljudnivån kan vara hög och det kan uppstå konflikter mellan barnen som man måste lösa. Man bör vara pedagogisk och kunna arbeta både med barn och vuxna.
Enligt Arbetsförmedlingens prognos om förskolläraryrket kommer det vara mycket liten konkurrens om jobben både nu och i framtiden. Det är verkligen ett framtidsyrke!
Jämför olika skolor på studera.nu
Foto: forskoleinfo.com