Louise Lindén, festivalgeneral och egenföretagare: – Entreprenörskap behövs överallt
Louise Lindén är inte en lätt person att få tag i. Det har gått över en månad sedan jag såg hennes föreläsning på Tillväxtverkets konferens om företagande på lika villkor, och blev omedelbart störtförälskad i den självklarhet hon rör sig med på scen. Föreläsningen om hennes väg till entreprenörskap och hur det hela började med ett behov av att göra något åt sin klimatångest är magnifik. Det märks att hon har kört igenom den några gånger.
– Visst kände man sig lite malplacerad där. Oftast föreläser jag för gymnasieelever, skrattar Louise Lindén i telefon.
Hon sitter på tåget till Kristianstad och har lite tid att slå ihjäl. Då får jag äntligen en möjlighet att ställa de frågor som har legat och pyrt sen mars. Är det en affärsresa hon är på?
– Jag ska faktiskt träffa min livscoach. Det är bara andra mötet så vem vet vad som kommer hända där, men jag tror det är viktigt att ta hand om sig själv också, säger Louise Lindén.
Annars kan det vara svårt för henne att få en stund för sig själv. Det blir lätt så när arbetet också är ens hobby, men Louise Lindén har varit entreprenör sen sista året i gymnasiet.
– Jag sökte först till teater, sedan samhällsjournalistik. Båda utbildningarna la ner, så då fick det bli mitt tredjehandsval. Jag valde Sam-internationell eftersom jag älskar att resa.
I samband med utbildningen fick de läsa mycket om miljö och om hur världen fungerar. Louise Lindén var redan innan intresserad av ämnet, och de tankar som väcktes handlade om att rädda världen. När det i tredje året blev dags för projektarbetet ville hon kombinera det intresset med kärleken för musik. Projektet blev att anordna en musikfestival för välgörenhet, Live Green, som dessutom skulle vara helt miljövänlig.
– Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på… Jag var väldigt naiv. Men jag hade många att fråga. Kommunen var väldigt hjälpsam och jag hade dessutom Musik i Blekinge som hjälpte mig. Det fanns många mentorer inom näringslivet som jag kunde närma mig. Jag tror att när bra personer engagerar sig runt något så blir det oftast väldigt bra, berättar Louise Lindén.
Fem månader på sig
Hela erfarenheten blev en snabbkurs i entreprenörskap.
– Jag fick hantera allt helt själv. Skaffa sponsorer, hantera stora mängder pengar, förstå vad det innebar att konkurera med andra event. Jag hade fem månader på mig att få ihop allting.
Det var inte alltid en dans på rosor heller.
– Mitt första affärsmöte med en hotellkedja som jag hoppades skulle bli min huvudsponsor gick riktigt bra. Jag var förberedd med knäppt kavaj och hade laptoppen redo. Det kändes väldigt positivt och jag tänkte att det var klart. Sen så åkte jag till Sydafrika med skolan, och väl där fick jag ett mail… Han hade pratat med sin chef om det och fått ett nej på de 50 000 kronor jag hade hoppats på. De kunde erbjuda hotellrum men inga pengar. Då var det två månader kvar till festivalen.
Det var bara att ringa vidare och det ordnade sig faktiskt också till slut. Den första Live Green-festivalen gick av stapeln 2011, och har varit ett återkommande event i Karlskrona sedan dess. Men det var bara början på Louise Lindéns karriär.
– Efteråt fick jag så många förfrågningar att det blev nästan ett nödvändigt ont att starta eget! Jag behövde kunna fakturera. Det är egentligen bra för mig att få vara den som anordnar olika saker, jag är inte riktigt lika bra på pappersarbetet, säger Louise Lindén med ett leende.
Utgå från ett brinnande intresse
Idag håller Louise Lindén på med många olika saker samtidigt. Mycket har att göra med att odla intresset för egenföretagande hos ungdomar. Young Innovation HUB är ytterligare ett projekt som tar mycket tid. Det började som en pop-up mötesplats i december 2013, då stationerad i en konsthall i Ronneby, Blekinge. Några månader senare kunde de slå upp dörrarna till en mer permanent mötesplats för ungdomar på Södermalm i Stockholm. Där har ungdomarna möjlighet att arbeta och inspireras till att förverkliga sina egna idéer. ”Hubben” arrangerar också aktiviteter som föreläsningar, workshops och nätverksfika. Det finns en ständig tillgång till ungdomscoacher som man kan boka in möten med för en mer personlig möjlighet till utveckling. Ett event som verkar särskilt viktigt är de så kallade Disaster Dinners, ett middagshäng som är öppet för alla. Entreprenörer får där chansen att ventilera sina misstag med andra och lära sig av varandra.
– När det gäller Disaster Dinners så är det en annan tjej som driver det, men jag tror det är viktigt att man lär sig att inte bli rädd för ett misslyckande. Man lär sig av det. Världen tar inte slut för att man inte ror iland allt, och det betyder inte att man kommer misslyckas alla gånger eller ens nästa gång, säger Louise Lindén.
I maj och juni 2015 kommer hon och hennes team att börja jobba för att hitta och utbilda unga ledare och förebilder i sex olika svenska städer. Förhoppningen är att dessa ledare kommer att starta egna hubbar och sprida inspirationen vidare.
– Det är nog läskigt att som ung fundera över att starta eget. Men det är faktiskt ett sätt att jobba på som behövs överallt, oavsett om man faktiskt blir egenföretagare eller ej. Man får tänka kreativt, öva upp drivkraften. Många som arbetar med att få in unga på arbetsmarknaden gör det på fel sätt. De börjar i fel ände. För oss är det mycket viktigare att utgå från en bra idé, eller bara fokusera på vad man brinner för. Det var vad jag gjorde, säger Louise Lindén.
Även om hon under sin gymnasietid inte fick erfarenheten att arbeta med program som Ung Företagsamhet så verkar det inte göra så mycket. Hon är tacksam för möjligheten att få arbeta med tredjeårsprojektet. Det är ett sätt för ungdomar att få fokusera på något de är genuint intresserade av, och praktiskt taget vadsomhelst är tillåtet så länge ordentliga protokoll förs.
– Om jag inte hade haft det projektarbetet hade allting varit annorlunda. Då vet jag inte vad jag hade gjort idag. Jag tror att det är väldigt viktigt för elever idag att få chansen att lägga skoltimmar just på sådana saker.
Har hon några fler råd till blivande entreprenörer?
– Lär er av mina misstag… Om det hade regnat på den där första Live Green-festivalen hade jag gått back. Jag rekommenderar inte utomhusevent som första projekt för någon. Man kan inte kontrollera vädret, så det är ett onödigt stressmoment.
Har det någonsin regnat på Live Green?
– Nej, vi har alltid väldig tur med vädret! säger Louise Lindén och skrattar.