Möjligheter finns för utbildade låssmeder
En låssmed eller låstekniker är ofta egenföretagare, även om hen också kan arbeta för en mindre firma. Jobbet går ut på att installera och sköta service på lås och säkerhetssystem, för både privatpersoner och företag. Om man är på jour så händer det givetvis att folk hör av sig som har låst sig ute från hem eller bilar. Nuförtiden är jobbet annars väldigt tekniskt avancerat, med tanke på digitala låssystem och de ständiga innovationer som utvecklas. Det ser ut som om yrket håller på att växa ihop med larm- och säkerhetstekniker. Därför är det viktigt för en låssmed att hänga med i tiden. Erfarna låssmeder är ovanliga och därför är de eftertraktade på arbetsmarknaden.
En grundutbildning till låssmed ges redan på gymnasiet, Hantverksprogrammet med inriktning Övriga hantverk. För att komma in på utbildningen krävs ett vandelsintyg från polisen, alltså ett dokument som bevisar att du inte har varit i trubbel med lagen tidigare. Annars får man lära sig hur många olika lås och säkerhetssystem fungerar, och dessutom en grundkurs i egenföretagande. Praktik ingår och programmen har koppling till arbetsplatser. I vissa fall finns det även en lärlingsutbildning på samma program, vilket innebär att du läser hälften av din utbildning på en arbetsplats istället för ett klassrum.
Efter gymnasiet finns det också möjlighet att utbilda sig till låssmed via yrkeshögskolan. Låssmed är också ett yrke som har möjlighet till gesällbrev. Gesällbrevet är inte ett måste för att få jobb, men att inneha ett sådant är väldigt eftertraktat på arbetsmarknaden och ytterligare ett bevis på att du är duktig. Ett gesällprov bör göras efter avslutat utbildning och några års arbetserfarenhet.
Låssmedsyrket kan delas in i olika inriktningar. Lås kan vara mer eller mindre avancerade beroende på elektroniknivån och man kan rikta in sig på några följande specialiseringar:
Passersystem
Högsäkerhetslås
Inbrottslarm
Kamerainstallationer
Säkerhetssäljare/konsult
Medellönen för en låssmed är ca. 27 100 kr/mån. Några viktiga egenskaper att ha är bland annat serviceinriktning eftersom man har mycket kundkontakt, men man ska även vara duktig med händerna och kunna hålla på med små detaljer. Om man är intresserad av datorer och finteknik så är det här definitivt ett jobb som skulle passa!
Arbetsförmedlingen förutser att låssmeder har lite konkurrens på arbetsmarknaden. Prognoser saknas på längre sikt men det känns säkert att tro att yrket fortsätter att vara något att satsa på.