Matlagningstrenden leder till många möjligheter för kockar!
Många kockar arbetar givetvis på restauranger, men arbetsplatser står också att finna på fartyg, storkök (som sjukhus, eller skol- och personalmatsalar) eller inom livsmedelsindustrin. Det är vårt stora intresse för matlagning som ligger till grund för alla arbetsmöjligheter. Under sommaren behövs det också extra personal till säsongsöppna restauranger. Det är ett populärt yrke för unga, men många slutar innan de får chansen att skaffa sig tillräckligt med erfarenhet. Detta kan bero på obekväma arbetstider och säsongsvariationer.
Arbetsuppgifterna ser lite olika ut beroende på var man jobbar. På restauranger eller hotell har man oftast några olika rätter på en fast meny som man tillagar dagligen, medan man på sjukhus eller i matsalar endast har en, men som det behövs mycket av. Planering är mycket viktigt. Det måste gå snabbt att laga maten, så grönsaker är ofta färdighackade och soppgrunder är redan förberedda innan beställningarna kommer in. Som en del i ett större lag kan man ofta få en speciell position tilldelad sig så att man gör samma sak hela tiden, som till exempel att tillaga bara köttet eller fisken. I större lag med flera kockar brukar en ges en ledande roll och kallas förste kock.
En kock gör mycket på rutin, men det innebär inte att man inte får prova fram nya smakkombinationer och rätter. Att våga experimentera är en viktig egenskap att ha. Att lägga upp maten snyggt på tallriken tillhör också yrket och det är ingenting man får slarva med.
Man kan utbilda sig till kock redan på gymnasiet. Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök och servering finns på 130 gymnasieskolor runtom i landet, som en treårig utbildning. Man får lära sig grunderna i både matlagning och servering, men även hur man lagar mat för allergiker. Specialistkunskaper och spetskompetens är alltid bra att ha i bakfickan! En 15-veckors praktik ingår också som del i utbildningen så att man ska få insikt i hur det kan gå till på en arbetsplats.Hygienen är givetvis viktig i ett kök. Varje kock har ansvar för sin arbetsplats och städar själv. Hen måste kunna redovisa ingredienserna som har använts så att restauranggäster med allergier vet vad som hamnat i maten.
Efter gymnasiet är man behörig både till yrkeshögskola och arbetslivet. Det finns riktigt fina skolor utomlands också om man verkligen vill arbeta på de lyxigare restaurangerna senare. Le Cordon Bleu i London är till exempel internationellt känd som en ledande utbildning i fransk matlagning. Ett certifikat därifrån gör det möjligt att arbeta praktiskt taget varsomhelst, och dessutom är det en fantastisk möjlighet att få vänner över hela världen och i alla åldrar. Och efter det… ja, varför inte försöka komma med i det svenska Kocklandslaget och tävla om vidare berömmelse? Som kock kan man komma långt!
Medellönen för en utbildad kock ligger på ca 23 800kr/mån. Det är inte avsevärd skillnad mellan privat och offentlig sektor, men då arbetsmarknaden är större i storstäderna är lönerna något högre där.
Som kock måste man kunna samarbeta som en del i ett större team, vilket inkluderar andra kockar, köksbiträden och serveringspersonal. Man måste kunna arbeta snabbt och effektivt och kunna tåla stress. Volymen i ett kök kan vara hög med slamrande kastruller och bunkar. Arbetet kan tära på knän och rygg.
Arbetsförmedlingen rapporterar att kockyrket kommer fortsätta söka personal både nu och inom den närmaste framtiden.