Går det att halka på bananskal? Vetenskapsfestivalen har svaren!
I mars är det dags för årets SciFest, den alltid populära vetenskapsfestivalen i Uppsala. Temat för i år är ”Livet och den senaste teknologin” och både skolor och allmänheten bjuds in för spännande aktiviteter och chansen att få svar på frågor om vetenskap och teknik.
SciFest har varit ett årligt evenemang sen 2012, men dess rötter ligger i Finland där det har funnits längre än så.
– Jag var på besök i Finland och fick se engagemanget runt festivalen. Då tänkte jag att det vore roligt att ha något sånt även här, berättar Sami Vihriäla eller ”SciFestpappan” som han kallas på kontoret.
Första året hade de bara öppet för skolklasser och tog emot 600 elever under en dag. Det blev väldigt populärt och flera skolor ville få möjligheten att komma.
– Jag kom till projektet 2013, och det var då som allmänheten också fick komma, säger Tobias Blom, projektledare för SciFest. Vi väntade oss att ungefär 500 personer skulle dyka upp.
Det blev i själva verket fyra gånger så många.
– Det är förstås jätteroligt, säger Tobias Blom. Vi själva kan inte närvara så mycket under själva festivalen och prata med besökarna, vi måste alltid snurra runt och lösa problem, men kollegor till oss har berättat om hur eleverna kommer ihåg. Det lever kvar i klassrummet långt efteråt.
– Det finns vissa lärare som förbereder mycket innan, säger Sami Vihriäla. Eleverna får veta att de kommer träffa en expert på något de är nyfikna på, så undervisning kan baseras runt det. Speciellt mellanstadiet är väldigt ”på”.
Robotar av Lego
Förra året erbjöds ett 60-tal aktiviteter för alla möjliga intressen. Inför årets festival håller arrangörerna just nu på att ta in alla utställare, men det verkar redan finnas stor variation.
– De lär sig samtidigt som vi, säger Sami Vihriäla. Flera har varit med i några år nu och lär sig av vad som funkat och inte funkat tidigare. Bland annat kommer det finnas en workshop om materialvetenskap som ställer frågan ifall det verkligen är möjligt att halka på ett bananskal precis som på film. Barnen får själva undersöka friktionen på olika material och ställa frågor. Det finns även en populär teknikdemonstration, presenterad i form av Legorobotar. Detta är en del av en permanent övning som Uppsala universitet tillhandahåller i samarbete med Uppsala kommun, forskare och skolor.
– Övningen ger träning på problemlösning och förståelse för logiskt tänkande, säger Peter Jonsson, kommunanställd och ansvarig för Lego Educational Center i Uppsala.
Han demonstrerar en modell av en elefant byggd i Lego, som vid en knapptryckning böjer huvudet bakåt och trumpetar högljutt.
Temat för årets festival är ”Livet och den senaste teknologin”. FN har sina internationella år och årtionden då de lyfter olika ämnen, och det är i viss mån ur det som SciFests tema bestäms.
– 2015 handlar om ljus och ljusbaserad teknologi, men vi ville inte begränsa SciFest bara till det, säger Sami Vihriäla. Det är viktigt med bredd.
Syftet är att locka barn och unga till teknisk vetenskap och väcka intresset redan i unga år. På lång sikt kanske det leder till framtida arbetskraft inom teknologi och ingenjörsskap, som på senare år har lidit stor arbetsbrist. (Se YRMiS rapport om ingenjörsyrket.)
– Det är svårt att veta om SciFest kommer vara en avgörande faktor när dessa unga besökare senare ska välja rikting i livet, säger Sami Vihriälä. Ofta är det en kedja av händelser som gör att man blir intresserad av något.
– Men den som lever får se, tillägger han och ler.
SciFest anordnas i Fyrishovs multihallar i Uppsala och öppnar den 19-20 mars för inbokade skolklasser från mellanstadiet upp till gymnasiet. Det rekommenderas lärare att boka in sin klass till åtminstone en workshop för att garanteras att släppas in. Schemat fylls snabbt så det gäller att passa på! För information om bokning, se här. SciFest öppnar för allmänheten den 21 mars. Inträdet är gratis!