Lättare att bli läkare
Vill du ha vit rock och stetoskop? Nu har du chansen. Aldrig har det varit lättare att komma in på läkarutbildningen. För några år sedan krävdes absoluta toppbetyg. Vid antagningarna till vårterminen 2013 sattes många lägstarekord i de olika kvotgrupperna.
Svårast att komma in på Karolinska
Den vanliga ordningen har varit att inte ens den som fick maximala 2,0 på högskoleprovet har kunnat vara säker på sin plats. I år räckte det med 1,65 poäng, och 1,7 på Karolinska. Full pott på provet är 2,0. Intagningspoängen varierar beroende på vilken ort man söker till. I Stockholm är det svårast.
Läkarutbildningarna har tidigare varit vikta för landets smartaste studenter. Så är det inte längre. Nya siffror visar att antagningskraven aldrig har varit lägre. Antalet platser på läkarutbildningen i Sverige har utökats. Dessutom får de sökanden som har arbetslivserfarenhet inte längre tillgodräkna sig den på samma sätt som tidigare. För att komma in på Karolinska krävdes maxpoängen 2,0 från högskoleprovet för att bli antagen mellan 1998 och 2008. Nu räcker det med 1,7. Att skolan måste kalla reserver trots att de gör ett överintag från början beror på att vissa elever får anstånd med studiestarten eller flyttas till högre terminer. Den möjligheten finns även för reserver som antagits så det kan dröja ännu ett tag innan reservantagningen är klar,. Den som söker till läkarlinjen på gymnasiebetygen måste dock fortfarande maxresultatet 20,0.
På följande orter kan du studera till läkare i Sverige
- Uppsala
- Lund
- Stockholm
- Göteborg
- Linköping
- Umeå
- Örebro
Utbildningen ger 330 högskolepoäng. Det ger grunden till läkaryrket men även till en framtid som medicinsk forskare. Efter grundutbildningen skall du vara rustad för Allmän Tjänstgöring (AT) på minst 18 månader. Efter godkänd AT-exmination får du din legitimation som läkare.
Som läkare kan du arbeta på sjukhus, vårdcentral eller på privat mottagning. Du kan forska och undervisa på universitetssjukhus eller arbeta på läkemedelsföretag. Under de kommande åren förväntas en stor del av dagens yrkesverksamma läkare att gå i pension vilket kommer medföra att behovet av kunniga läkare blir stort. Det blir troligtvis lätt att få jobb för den som utbildar sig till läkare med andra ord.
Här finns tips till dig som vill plugga till läkare utomlands.
www.läkarstudent.se är en hemsida som vill hjälpa till att vägleda blivande läkarstudenter.