YRMiS nyhetsbrev – november 2013
Ny personal i äldreomsorgen
Roboten Nao arbetar som geografilärare i Göteborg. Passkontrollanter på flygplatser ersätts av scanners. Lapplisor i Tokyo blir ett minne blott när parkeringsplatserna styrs av låsbara ställningar och datorer. I Seoul är var tredje förskollärare numer en robotkatt.
Den som vill arbeta med äldre i framtiden kommer att bli efterfrågad – och få robotar som kollegor. Japan har högst medelålder i världen. En majoritet av vårdtagarna där föredrar en robot framför personal med utländsk bakgrund. Roboten Twendy-one bjuder på frukost, tvättar golv och hjälper till med förflyttningar. I fem svenska kommuner testas en giraff (se bilden) som rullar omkring hemma hos pensionärer. Inom några år väntas 10% av pensionärerna i Örebro välja e-hemtjänst.
Läs mer om teknikutvecklingen i äldreomsorgen
YRMiS söker fyra säljare
Vill du hjälpa elever att göra medvetna val inför framtiden? Vill du att de som funderar på vad de ska arbeta med ska få mer inspiration och information? Vill du hjälpa företag och organisationer att marknadsföra sig som arbetsgivare?
För oss på YRMiS handlar vardagen om att stärka samverkan mellan skola och näringsliv, om att ge kunskaper om arbetslivet till elever via film och föreläsningar samt om opinionsbildning för en bättre kompetensförsörjning. Vårt mål är att sprida kunskap om en dynamisk arbetsmarknad med många möjligheter. Nu söker vi fyra säljare i Malmö, Göteborg, Umeå och Svealand som ska få fler arbetsgivare att finansiera filmer om olika yrken, branscher och arbetsplatser.
Mer information om tjänsterna hittar du här
Kollektivtrafiken inspirerar
YRMiS hjälper arbetsgivare att marknadsföra sig i en kanal som når ungdomar dygnet runt i hela Sverige. Det kallas employer branding. Vi uppdaterar ständigt filmformatet. Bland annat har vi en referensgrupp med ungdomar som får tycka till om manus och innehåll.
På 1980-talet gjorde SL en film om vilka möjligheter de erbjuder. Kan vi – kan du! heter filmen som skulle inspirera tittare att välja yrken som bussförare, trafikplanerare, montör, sadelmakarare och tunnelbaneförare. Ett arbete på SL skulle ge oanade möjligheter.
Högre utbildning lönar sig oftast
Vid 39 års ålder har en genomsnittlig akademiker tjänat in sin utbildning. Livslönen för hen är 16,2 miljoner konror, vilket är 16 % mer än genomsnittet för en person som enbart har gymnasieutbildning. Den akademiska utbildning med störst ekonomisk lönsamhet är läkarutbildningen. På andra plats kommer civilingenjörer och på tredje plats ekonomer. Inom dessa yrken finns möjligheter till god löneutveckling, men det är inte alla med dessa utbildningar som når de högsta lönerna. SACO har sammanställt livslöner efter olika utbildningar.
Följ länken och klicka på de yrken du är intresserad av så får du en genomsnittlig graf över löneutvecklingen i olika branscher.
Livslöner för olika utbildningar
MOOC kommer till Sverige
MOOC står för Massive Open Online Courses och har vuxit med rekordfart över hela världen de senaste åren. 2014 introduceras metoden i Sverige.
Karolinska Institutet, KI, är först på plan och erbjuder fyra kurser. KI vill marknadsföra sitt universitet, men också Sverige som kunskapsland för en internationell publik. Lyckas de har de större möjligheter att locka till sig fler duktiga studenter, framför allt på masternivå.
KI vill också göra skillnad globalt med att föra ut kunskap till alla de som inte har möjlighet att komma till ett universitet, till exempel till många som bor i utvecklingsländer där allt fler kan ta till sig kunskaper lättare online. Jag har själv besökt byar utanför i Europa som fortfarande saknar vägar, men som idag har wifi och därmed tillgång till bland annat utbildning på distans.
Gilla YRMiS på Facebook
Få de senaste nyheterna från YRMiS genom att gilla oss på Facebook. I höst har vi berättat om svenska folkets drömjobb, praktikplatser i Asien, goda exempel på samverkan mellan skola och näringsliv, arbetsmarknadsprognoser, Employer Branding, virtuella och fysiska gymnasiemässor, hur unga lättare får jobb via sociala medier och om annorlunda yrken, bland mycket annat. I stort sett dagligen får du som gillar oss nyheter på YRMiS facebooksida om möjligheter för ungdomar att få ökade kunskaper om arbetslivet.
Bidra med lektionstips om ett yrke eller en bransch
Som kund hos YRMiS med en eller flera filmer publicerade på yrmis.se är du välkommen att bidra med lektionstips i olika ämnen för olika årskurser. Att välja utbildning och yrke är svårt. Karriären är sällan spikrak, men oftast lärorik med både toppar och dalar. Lektionsförslagen ska helst följa läroplanen och får rikta sig mot en speciell bransch, ett speciellt yrke och/eller en specifik film.
Vill ni som kund skriva en nyhetsartikel om er bransch eller ett speciellt yrke som publiceras på YRMiS första sida och i sociala medier, går det också fint. Det har flera kunder gjort under 2013. Målgruppen är ungdomar på högstadiet och gymnasiet.
Exempel på lektioner i arbetsmarknadskunskap i olika ämnen hittar du i YRMiS lärarrum
Vem är du egentligen?
Alla arbetsgivare vill skapa sig en bild av arbetssökandes personlighet för att avgöra om hen passar in i organisationen. Olika tester försöker visa vem du är. Ett nytt verktyg prickar förvånansvärt rätt.
Är du en populär idéspruta, en analytisk visionär, en känslig relationsexpert eller den upprörda debattören? Vad karakteriserar olika personligheter och vad är ditt motto? Ta resultatet med en nypa salt. Kanske sår det frön som kan hjälpa dig eller någon du känner. Ibland kan det vara svårt att få ett helhetsperspektiv på sig själv.
Svara på 20 frågor och få en bild av dina personliga egenskaper
Hoppas att du njuter av lussekatter och advent och använder YRMiS flitigt.
Bästa hälsningar
Ellika Nyqvist Livchitz