Elektriker – Kajsa
https://www.youtube.com/watch?v=6U0V7L5I8mU
FRÅGOR OM YRKET
Vilken utbildning behöver man för att bli en elinstallatör?
Man ska gå det treåriga elprogrammet på gymnasiet. På elprogrammet finns olika inriktningar och det är framför allt inriktningen elteknik som lämpar sig bäst mot att blir elektriker. Kontrollera att utbildningen utbildar enligt ECY:s branschkrav.
Hur ser framtidsutsikterna ut för yrket? Är det lätt att få jobb och finns det några utvecklingsmöjligheter?
Utan elektriker skulle samhället tystna. Nästan allt vi sysslar med i vår vardag kräver någon form av elektricitet. Detta innebär att den som utbildar sig till elektriker har goda förutsättningar att få jobb i framtiden. Men det är alltid svårt att ange exakt hur rekryteringsbehovet kommer att se ut. Det finns goda utvecklingsmöjligheter såväl om man vill få en mer betydande roll inom företag (arbetsledare, ledande montör mm.) som om man vill studera vidare. Branschens utveckling går ständigt framåt och ny teknik kommer hela tiden. Det går att specialisera sig inom en rad speciella teknikområden.
Vad är ingångslön som anställd och är det många som startar eget inom yrket?
Första tiden i ett företag heter lärlingstid (man kan kalla det betald utbildningstid/färdighetsträningstid) och då har man en lägre lön för att företaget ska utbilda lärlingen under 1600 timmar (knappt ett år). Enligt avtal så finns det lägstalöner som idag ser ut som följer: 1:a året i yrket – 14 371kr, 2:a året i yrket – 17 878kr, 3:e året i yrket – 20 063kr. Lönen är en förhandlingssak och ovanstående siffror är lägstalöner. Branschen består av väldigt många småföretag så det är många som har startat och startar eget. För att starta eget måste man ha behörighet som man kan läsa upp och hämta ut efter fyra år inom yrket.
Vilka personliga egenskaper är bra att ha för att trivas med yrket?
Man bör vara teknisk, en problemlösare, tycka om att ta ansvar, tycka om att ha en varierande arbetsplats, och ha förmåga att arbeta både i lag och självständigt.
Hur upplevde du att det var att vara tjej i en mansdominerad utbildningsinriktning?
Som tjej på en utbildning som el-programmet är man lite anonym samtidigt som man sticker ut. Det låter kanske lite konstigt men samtidigt som man ofta blir missad och bara är en av “killarna” så har man ögonen på sig och måste jobba hårt för att visa vad man går för. När jag gick på gymnasiet fanns det 4 el-klasser per årskurs och vi var 2 tjejer bland de 62 killarna i dessa 4 klasser. I en klass med mycket killar blir det en ganska speciell jargong, det är ganska hårt, på skämt, men det är inte så mycket skitsnack. Alla vet vilka som tycker illa om vem. Killarna var alltid väldigt värna om oss tjejer, även om vi också fick ta några gliringar ibland var de alltid hjälpsamma om det var nåt man behövde.